Organitza: iSocial
Programa de formació-acció per a professionals de serveis socials d’institucions públiques i d’entitats del tercer sector.
Nova edició: Abril-Maig 2023
El treball comunitari com a forma d’intervenció social fa temps que està present en els debats acadèmics i professionals i en l’orientació de moltes polítiques de benestar i de serveis socials. En els darrers anys hi ha hagut una embranzida especial en l’impuls de la dimensió comunitària en les estratègies per repensar i enfortir els sistemes de Serveis Socials, tant les impulsades per alguns governs autonòmics (per ex. el II Pla estratègic de serveis socials de Catalunya 2021-2024) com les que han promogut alguns ens locals.
En concret, l’esmentat Pla estratègic insta a «cercar l’encaix del treball social comunitari dins de la xarxa social d’atenció primària, tenint present que qualsevol professional de la intervenció social pot treballar la dimensió comunitària». Aquesta dimensió significa incidir en les causes que generen les situacions de vulnerabilitat, i desplegar accions preventives que millorin la cohesió social, l’empoderament de la ciutadania, la criança positiva, i la vida independent i l’autonomia.
Tanmateix, els professionals i els equips de serveis socials topen avui amb nombroses dificultats per avançar en aquesta direcció: un marc normatiu poc clar i concret; dubtes sobre què és treball comunitari i què no; un model organitzatiu que no ho facilita; un context de tensió en relació a la funció tradicional d’assistència; etc.
Aquest curs de formació vol donar resposta a aquests dubtes i dificultats, a partir d’una visió pràctica per als diferents escenaris de la intervenció social per mitjà d’eines, referències, exemples i experiències dels/les propis participants al curs.