Participem en la primera reunió de la Comissió de seguiment de l’acord de bases per a la construcció d’un sistema de serveis socials
El director general del CSC, José Augusto García Navarro, i la directora d’eib, Victòria Coll, van participar, el passat 20 de juliol, en la primera reunió de la Comissió de seguiment de l’acord de bases per a la construcció d’un sistema de serveis socials català, que va tenir lloc a la seu del Departament de Drets Socials i va estar encapçalada pel conseller Carles Campuzano.
Durant la reunió, es van tractar diferents temes relacionats amb els compromisos adquirits amb l’acord del passat 1 de juny, com l’increment de tarifes, la revisió de la cartera de serveis, l’estudi d’escandall de costos i la incorporació del Departament a l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS).
El plenari de la Comissió de seguiment de l’acord de bases per a la construcció d’un sistema de serveis socials català es reunirà dos cops l’any i la pròxima trobada tindrà lloc el mes de desembre. L’objectiu és que, de forma paral·lela a la celebració dels plenaris, vagin avançant les diferents taules tècniques i grups de treball.
Pel que fa a l’increment de les tarifes 2023, des del Departament es va anunciar que la previsió és fer el pagament el mes d’octubre, amb caràcter retroactiu des de l’1 de gener. Quant al pagament de l’increment sobrevingut dels costos energètics, es va informar que els centres hauran de fer, a l’octubre, una factura del 2,08% acumulat, que s’abonarà entre octubre i novembre.
Amb referència a la revisió de la cartera de serveis, Drets Socials va explicar que es crearan cinc taules tècniques: gent gran, infància, discapacitat, àrees bàsiques de serveis socials i una cinquena taula en què s’abordaran àmbits diversos, com ara el sensellarisme, el VIH-Sida o les toxicomanies. Cada taula comptarà amb la participació de les entitats més representatives de cada àmbit.
Així mateix, es va informar que s’ha creat un equip de treball, compost per quatre professionals, per realitzar l’estudi d’escandall de costos. Aquest equip començarà a treballar a partir de la cartera de serveis actual i amb una metodologia d’anàlisi i càlcul validada per la Universitat Pompeu Fabra (UPF). També es crearà una comissió de seguiment marc amb representants del sector.
Sobre la incorporació del Departament de Drets Socials a l’AQuAS, la Conselleria va explicar que s’està estudiant la millor fórmula de col·laboració, la qual ha de permetre la incorporació d’un equip professional especialitzat en el sector social i garantir els recursos necessaris. Drets Socials va assenyalar com un dels principals reptes en aquest àmbit la gestió de la informació. La incorporació a l’AQuAS és clau, no només per avaluar de la qualitat dels serveis, sinó també per avançar en la integració de l’atenció social i sanitària, en el marc de l’AISS.