La Guia de sostenibilitat per al sector salut i social, una nova eina per facilitar la gestió sostenible de les organitzacions
El Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC) ha presentat, avui, la Guia de sostenibilitat per al sector salut i social, una eina interactiva i basada en estàndards locals i internacionals creada per facilitar la gestió socialment i mediambientalment responsable de les organitzacions i impulsar la contribució del sector en l’assoliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l’ONU. Es tracta d’una plataforma online que presenta, de forma senzilla i amb exemples pràctics, els passos a seguir per integrar una gestió responsable. Així mateix, incorpora un cercador d’accions perquè les entitats sanitàries i socials puguin desenvolupar o consolidar la seva política de sostenibilitat. L’acte de presentació d’aquesta nova eina ha tingut lloc a la seu del CSC i ha comptat amb la presència de més d’un centenar de professionals del sector.
“La Guia serveix tant per a les organitzacions que ja estan molt avançades en la implementació d’un model de gestió responsable com aquelles que estan començant o busquen, simplement, complir amb els requisits de l’acreditació hospitalària en aquest àmbit”, ha explicat Marta Moles, responsable de Responsabilitat Social del CSC. En aquest sentit, Moles ha recordat que, actualment, més d’un 30% dels estàndards del sistema d’acreditació de centres d’atenció hospitalària aguda de Catalunya tenen a veure amb la sostenibilitat i que hi ha línies estratègiques del Pla de Salut 2021-2025, com són la igualtat d’oportunitats en salut al llarg de la vida o els entorns saludables, que empenyen el sector a avançar cap a un model de gestió més sostenible.
El director general del CSC, José Augusto García Navarro, ha volgut remarcar, però, que l’objectiu de la Guia no és només ajudar les entitats a complir amb la normativa, sinó que la iniciativa busca “refermar el compromís del sector amb el desenvolupament sostenible i contribuir a donar una resposta col·lectiva a reptes com la crisi climàtica i l’escassetat de recursos, la igualtat d’oportunitats o la gestió ètica i transparent”. García Navarro ha explicat que es dona la contradicció, per exemple, que organitzacions com els hospitals, que estan cridades a atendre cada vegada més patologies vinculades al canvi climàtic són, també, de les més contaminants. “Tenim una gran responsabilitat com a sector i hem de treballar plegats per deixar de ser part del problema i liderar les transformacions que ens encaminin cap a la solució”, ha conclòs.
Per acompanyar les entitats en aquestes transformacions, la Guia de sostenibilitat per al sector salut i social permet, en el seu cercador, trobar accions a dur a terme en els següents àmbits de la sostenibilitat: Lideratge i bon govern; Compromís amb els professionals; Orientació a l’usuari; Comunitat i salut, i Entorn ambiental. Els usuaris de la Guia poden fer la cerca per aquests àmbits o els corresponents subàmbits, per l’ODS que vulguin treballar i/o pel nivell d’acompliment (bàsic, mitjà i avançat) que pretenguin assolir. “D’aquesta manera, cada organització pot configurar un Pla d’Acció a mida, segons les seves necessitats i en funció dels seus recursos”, ha assenyalat Marta Moles.
El president del CSC, Manel Ferré, ha volgut emmarcar la creació d’aquesta nova eina en el compromís social de l’entitat i, en concret, en el compromís amb l’Aliança Catalunya 2030. “Formem part d’aquesta Aliança des dels seus inicis i, com a membres del grup motor, ens prenem molt seriosament la responsabilitat de treballar per un desenvolupament sostenible i trobar palanques de canvi que facin aterrar els ODS en accions concretes”, ha assegurat. “Som una institució de base associativa, que agrupa 115 entitats del món local i de l’àmbit sanitari i social, i això ens situa en una posició privilegiada per impulsar aquestes transformacions”, ha conclòs.
L’acte de presentació de la Guia de sostenibilitat per al sector salut i social ha comptat amb l’assistència de més de 100 professionals de les entitats associades al CSC. A més dels ponents del Consorci, hi ha intervingut la secretària de Salut Pública del Departament de Salut, Carmen Cabezas, i Maypi Ballesteros, coordinadora de Qualitat del Consorci Sanitari de Terrassa i membre expert del Grup de treball del Manual d’acreditació de centres d’atenció hospitalària aguda de Catalunya.
En un context global de transformació cap a un model de desenvolupament sostenible, els sectors sanitaris i socials s’enfronten a grans reptes, que comportaran canvis molt ràpids i disruptius a les organitzacions. Aquests reptes tenen a veure amb la contribució del sector en la reducció de les desigualtats i amb la resposta que els serveis sanitaris hauran de donar als efectes del canvi climàtic en la salut física i mental de les persones. De fet, l’Estratègia catalana d’adaptació al canvi climàtic 2021-2030 ja inclou mesures de salut pública per reduir la vulnerabilitat de la població als impactes del canvi climàtic: programes de vigilància i control d’aliments i de l’aigua de consum, la vigilància de malalties vectorials i el control de vectors, el Pla d’actuació per prevenir els efectes de les onades de calor sobre la salut i recomanacions per reduir l’exposició a la contaminació de l’aire, especialment dirigides a la població més vulnerable. A tall d’exemple, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) calcula que la contaminació atmosfèrica provoca 7 milions de morts prematures cada any al planeta.
Però, al mateix temps que el sector salut s’erigeix en motor de desenvolupament sostenible, també té una gran responsabilitat pel que fa a la petjada ambiental de l’activitat sanitària. Segons dades de la Fundació Fòrum ambiental, el sector sanitari, si fos un país, seria el 5è emissor de CO2 del planeta i és responsable d’almenys el 5% de les emissions de la Unió Europea (UE). Alhora, els hospitals generen, de mitjana, 17 kg de residus diaris per llit i consumeixen el 2% de l’energia a escala estatal.
A més, el sanitari és un dels sectors que fa front a una major bretxa salarial. Segons l’Organització Internacional del Treball (OIT) i l’OMS, les dones que treballen en l’àmbit sanitari guanyen, de mitjana, un 24% menys que els homes. Un estudi presentat l’any 2022 pel CSC, conjuntament amb altres entitats, revela que més del 75% de les persones que treballen al sector sanitari i social a Catalunya són dones i, en canvi, només ocupen el 20% dels càrrecs directius.