El voluntariat, clau per avançar en l’humanització de l’atenció a les persones
Amb motiu del Dia Mundial del Voluntariat, el Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC) ha volgut retre homenatge a la tasca de les persones voluntàries mitjançant la publicació de la infografia El voluntariat en salut a les entitats associades al CSC. El document, que recull les dades d’un estudi en què van participar 29 organitzacions, mostra com el voluntariat continua sent una peça clau per avançar en la humanització de l’atenció a les persones en les entitats del sector.
Segons dades de l’estudi, el 80% de les entitats tenen programes de voluntariat. Així mateix, el 30% va posar en marxa el seu propi programa de voluntariat abans de 1990 i el 58% compta amb un model de gestió mixt. Segons aquestes, prop de la meitat de les organitzacions inclouen el voluntariat en el seu Pla estratègic.
La importància del voluntariat per aquestes organitzacions queda de manifest perquè un 40% d’aquestes disposen de la col·laboració d’entre 11 i 50 persones voluntàries. D’altra banda, la tasca més habitual que es cobreix amb accions de voluntariat és l’acompanyament a persones, en un 91% dels casos, que inclou serveis com l’escolta activa.
Aquestes dades, extretes d’un estudi elaborat a partir d’una enquesta del Grup de treball de coordinadores de voluntariat del CSC dirigida a les entitats associades es va presentar a la jornada El voluntariat en salut: un valor per a les organitzacions i la ciutadania.
A través d’aquest Grup de treball, el CSC vol contribuir a promoure la visibilització i reconeixement del voluntariat a través de diferents actuacions, i compartir el coneixement i les experiències d’èxit de les entitats, així com identificar possibles àrees de millora.
Infografia ‘El voluntariat en salut en les entitats associades al CSC’