Aprovació del desplegament de l’atenció integrada social i sanitària a les residències de gent gran
El passat 28 de novembre, el Govern va aprovar el desplegament de l’atenció integrada social i sanitària a les residències de gent gran (RGG), després de treballar-lo conjuntament el Departament de Drets Socials i el Departament de Salut, amb l’objectiu de millorar l’atenció a aquestes persones, que tenen freqüentment més necessitats d’atenció sanitària que la resta de població de la mateixa edat.
Partint del fet que les RGG són el domicili de les persones que hi viuen i, per tant, s’hi ha de garantir la mateixa atenció de qualitat que la resta de població, el pla preveu:
- Que els equips d’atenció primària (EAP) siguin els principals responsables de preveure les necessitats sanitàries de les persones residents i de respondre-hi al mateix centre residencial. Això implicarà, entre d’altres, que: a) els/les metges/esses de Medicina Familiar i Comunitària (MFiC) esdevinguin els i les professionals mèdics de referència de les persones que viuen en RGG; b) que els/les infermers/es dels EAP tinguin funcions tant en l’atenció directa com en la coordinació de l’EAP amb l’equip d’infermeria de les RGG, articulant intervencions complementàries i pràctiques col·laboratives.
- Que els i les professionals de les RGG siguin la base de l’atenció integral a les persones que viuen a les RGG. Això implica que infermers/es, fisioterapeutes, terapeutes ocupacionals, psicòlegs/loques, treballadors/es socials,… segueixen formant part de la plantilla de les RGG i desplegant les funcions d’atenció a les persones que hi viuen, treballant de manera col·laborativa amb l’EAP.
- La resposta sistèmica i de base territorial com a segona capa de l’atenció sanitària integrada, en el marc del pla territorial d’integració de l’atenció a persones fràgils, PCC i MACA. Això implica que l’Atenció Primària i Comunitària (APiC) pugui comptar amb el suport de la resta d’agents del sistema sanitari: especialment de l’Atenció Intermèdia, però també de Salut Pública, del SEM, etc.
- Completar el desplegament d’ECAP a les RGG i avançar en la integració dels sistemes d’informació.
- Promoure la qualitat assistencial, avaluació i millora contínua de la mà d’un quadre de comandament amb 44 indicadors.
Aquest desplegament de l’atenció integrada social i sanitària a les RGG es realitzarà progressivament en 1 any (al llarg del proper any 2024), i implicarà necessàriament un reforç dels EAP.
El contingut, que s’ha compartit amb patronals, sindicats, col·legis professionals i societats científiques, el podeu consultar aquí.
Podeu també consultar un document de preguntes freqüents (FAQS) amb les corresponents respostes, que s’anirà actualitzant periòdicament.