Salut i Drets Socials impulsen, amb la col·laboració d’UNICEF, un projecte d’atenció a la salut mental de la infància migrant no acompanyada
Catalunya desplegarà els propers dos anys el Projecte Capacitats, un projecte pilot d’atenció a la salut mental dels infants i adolescents del sistema de protecció, especialment dissenyat per atendre els joves migrats no acompanyats.
El passat divendres, 23 de setembre, van signar i presentar el conveni, la consellera de Drets Socials, Violant Cervera, el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, i el president d’UNICEF Comitè Catalunya, Jaume Lanaspa.
El conveni constata l’impacte que ha representat aquest fenomen sobre l’àmbit social i els reptes que planteja pel que fa l’atenció a la salut mental i la mediació intercultural. També, es reconeix el marge per a la millora pel que fa a la coordinació entre els sistemes de salut i protecció a la infància, els recursos i la preparació específica per atendre el col·lectiu i la competència lingüística i cultural dels professionals.
Des de 2017, s’han incorporat al sistema de protecció a la infància de Catalunya més d’11.000 joves migrats sols. Molts d’ells i elles han estat exposats a fortes pressions emocionals als països d’origen, trànsit i destí que encara no estan sent suficientment abordades.
La consellera Cervera ha destacat que “estem compromesos a donar eines i instruments per poder millorar el benestar emocional dels joves i per això és imprescindible seguir avançant en la coordinació entre el sistema de protecció i la xarxa de salut mental del sistema públic de salut, tal com fem avui amb aquest conveni”.
Per la seva banda, el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha volgut transmetre “el compromís del sistema de salut en oferir una atenció a la salut mental de qualitat i comunitària a tota la població, especialment als col·lectius més vulnerables”. A més, ha alertat de la gran quantitat de “situacions de risc” a les quals poden estar exposats els joves que arriben sols. És per això que suggereix: la creació de grups de coordinació dels serveis de salut mental i recolzament psicosocial; l’impuls d’actuacions que facilitin l’autoorganització des de l’àmbit local i comunitari i enforteixin les capacitats dels grups i els afectats i l’organització de activitats de promoció de la salut mental i el benestar psicosocial, així com activitats de prevenció a nivell comunitari.
El president d’UNICEF Catalunya, Jaume Lanaspa, ha destacat que “el benestar dels infants i adolescents i el dret a tenir una bona salut mental és una prioritat d’UNICEF. I més quan parlem d’aquells que es troben en una situació d’especial vulnerabilitat com és el cas dels nois i noies migrants no acompanyats”.
L’objectiu general de l’acord és garantir el dret a la salut mental d’aquests infants tutelats i extutelats, gràcies a una atenció psicosocial culturalment competent i la coordinació entre el sistema de protecció a la infància i el sistema públic de salut.
L’acord del Projecte Capacitats també contempla altres mesures, com ara: desenvolupament de continguts i materials formatius, activitats de promoció, prevenció, diagnòstic i atenció desenvolupada en els centres de protecció, de sensibilització i comunicació i d’incidència política.