S’oficialitza el traspàs de la gestió de l’Ingrés Mínim Vital (IMV) a Catalunya
El conseller de Drets Socials, Carles Campuzano i Canadés, i la ministra Elma Saiz Delgado, han oficialitzat aquest matí el traspàs de la gestió de l’Ingrés Mínim Vital (IMV) a Catalunya amb la signatura d’un conveni que permetrà a la Generalitat gestionar aquesta prestació de manera integral amb la Renda Garantida de Ciutadania (RGC), simplificar tràmits, ser més eficaços i arribar a més persones. Catalunya es converteix així en el primer territori de règim comú que gestionarà aquesta prestació no contributiva.
D’aquesta manera, es resol la convivència entre les dues rendes bàsiques que hi ha a Catalunya “per millorar la lluita contra la pobresa a Catalunya, especialment contra la pobresa infantil i severa, sumant-la als instruments que ja tenim com la Renda Garantida de Ciutadania”, ha explicat Campuzano, que ha recordat que aquesta prestació té associat un complement d’infància.
La RGC i l’IMV tenen objectius i destinataris molt similars, però fins ara depenien de dues administracions diferents. A partir d’ara, es gestionaran en un únic procediment administratiu. “Una finestreta única facilita les gestions a la ciutadania a l’hora de tramitar les dues prestacions”, ha apuntat Carles Campuzano.
La Generalitat assumeix la gestió de l’IMV, però no el pagament de la prestació. De la mateixa manera que es fa amb les prestacions no contributives, la Generalitat les gestiona, indica la quantitat a pagar a cada titular i l’Estat n’abona la quantitat.
Entre les funcions que pertoquen a la Generalitat, hi ha la informació, tramitació i resolució de la prestació o la supervisió del compliment dels requisits; mentre que a l’Estat li pertoca la gestió pressupostària o el manteniment d’uns criteris normatius homogenis de la prestació.
Les dues administracions col·laboraran intercanviant dades i informació. També establiran estratègies d’inclusió per a les persones beneficiàries de l’IMV mitjançant el disseny d’un Pla anual d’itineraris d’inclusió. Es crea la Comissió de Coordinació i Seguiment de l’Ingrés Mínim Vital per fer el seguiment de l’acord.
L’acord es publicarà al BOE i al DOGC i serà efectiu en un termini de dos mesos i la duració serà indefinida. L’assumpció de les funcions per part de la Generalitat es farà realitat en nou mesos.
El Govern preveu ampliar la Renda Garantida de Ciutadania per fer-la compatible amb ajuts d’habitatge, ampliar el suport a les famílies amb infants, millorar la inserció laboral i atendre més famílies en situació de pobresa severa.