Les persones migrades tenen a la seva disposició una nova eina per a accedir al circuit de salut català
L’entitat sense ànim de lucre Farmamundi ha impulsat un programa informàtic, un xatbot, amb l’objectiu de respondre els dubtes de les persones migrades sobre les vies d’accés al circuit de salut públic català.
Les persones interessades poden establir una conversa on demanar informació o per dur a terme una acció. El xatbot està disponible a través de l’ordinador, mòbil i per l’aplicació Telegram. Actualment, respon en 5 idiomes: castellà, xinès, àrab, francès i urdú.
Elisabet Llamas, coordinadora del projecte, explica que el xatbot “és una eina que les persones migrades podran usar directament perquè es troba en els seus idiomes natius, però que també volem que professionals de la sanitat i del sector social coneguin”. Afegeix que “la voluntat és que les persones migrades s’apropiïn de l’eina”.
Per aquest motiu, el projecte, es presentarà a diferents entitats i col·lectius que treballen amb persones migrades i refugiades, i també a les xarxes de suport que es van crear a diferents barris a causa de la Covid-19.
Farmamundi, a més del xatbot, ha publicat una sèrie de vídeos on dones del Marroc, la Xina, Senegal i Pakistan detallen els seus drets en matèria de salut sexual i reproductiva a altres dones de les seves comunitats.
Aquest material forma part de la investigació que ha fet l’entitat des de fa set anys a Catalunya, amb la publicació de 3 estudis: ‘Estar embarazada y parir en Barcelona’ (2018), ‘Atendre l’embaràs i el part a Barcelona’ (2019) i ‘Cultures i drets sexuals i reproductius de les dones migrants o d’origen estranger a Catalunya’.
Durant l’any passat, l’entitat va realitzar formacions amb professionals de la sanitat i ha iniciat una línia de sensibilització per desmuntar els rumors i estereotips que puguin existir entre el personal sanitari, sobre l’accés a la salut de les dones migrades.