Es busquen 16 famílies per acollir infants i adolescents amb problemes de salut mental
Drets Socials i la Federació Internacional de Comunitats Educatives (FICE) impulsen un programa pilot d’acolliment especialitzat d’especial preparació. El Departament fa una crida per a trobar 16 famílies arreu del país que vulguin acollir 16 infants i adolescents d’entre 7 i 18 anys amb problemes de salut mental o de conducta que avui viuen en centres de la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA).
Es tracta de nens i nenes que no poden viure amb la seva família d’origen i no es poden beneficiar d’alguna de les modalitats d’acolliment existents per les seves dificultats pel que fa la seva conducta.
Per tal de poder tractar algunes qüestions emocionals, l’única alternativa és desenvolupar un nou servei adaptat a les seves necessitats i reparar el dany emocional que han patit.
El programa d’acolliment familiar especialitzat d’especial preparació consisteix en una actuació intensiva i estructurada per part de les famílies, que rebran el suport d’un equip tècnic amb qui s’acordarà un pla d’intervenció. Aquest equip professional ajudarà les famílies aportant formació a la seva preparació prèvia i suport complementari a la tasca d’acollida. A Catalunya aquest acompanyament anirà a càrrec de l’entitat Infància i Família amb el suport i la intervenció de l’Institut Català de l’Acolliment i l’Adopció i la DGAIA. També, es crearan espais de relació comuns per les famílies participants per tal que comparteixin les seves experiències i avenços
Un dels requisits per ser una d’aquestes famílies acollidores és que algun dels membres disposi d’una qualificació professional que li permeti desenvolupar la tasca reparadora amb el nen/a. Aquesta formació ha d’estar acreditada i homologada. Per exemple: diplomatura, llicenciatura o grau en psicologia, educació social, magisteri, treball social, pedagogia o psicopedagogia.
Així mateix, s’haurà d’acreditar una experiència mínima de 2 anys en l’àmbit de la infància i que completin un procés de valoració psicosocial que estimi si estan preparades per dur a terme aquesta tasca.
Les famílies que participin en el programa pilot rebran una retribució.
El pla pilot té una durada prevista fins el 2024 i estarà fiançat amb els fons Next Generation EU i aprovat pel Ministeri de Drets Socials i Agenda 2030. La iniciativa es durà a terme també en altres territoris de l’estat espanyol, concretament al País Basc, Navarra i Madrid.