El Govern aprova el desplegament territorial de l’atenció integrada social i sanitària
El Govern va aprovar, ahir, l’inici del desplegament territorial de l’atenció integrada social i sanitària, amb l’objectiu que sigui extensiva a tota Catalunya a finals de 2024.
Seran set els territoris que començaran amb aquest desplegament per tal d’atendre millor les persones grans, amb malaltia mental, discapacitat, i en general a totes les persones amb necessitats complexes. Les set zones que han estat seleccionades com a referents, gràcies a les seves bones experiències en l’àmbit domiciliari i comunitari són: Amposta, el Prat de Llobregat, Barcelona, Manresa, Osona, Garrotxa / Ripollès i el Gironès.
Es fomentarà el model de gestió de cas, que implica que cada persona disposi d’interlocutors/es concrets/es que seran qui es coordinaran entre si, amb els equips d’atenció primària de salut i de serveis socials, amb la resta de professionals i qui organitzaran la resposta entre els diferents dispositius.
El desplegament s’adaptarà a les necessitats de cada territori, de manera que els que tenen molta experiència prèvia d’atenció integrada es dotaran d’eines que permetin reforçar i consolidar les intervencions desenvolupades, i en aquells territoris amb menys experiència, es treballarà per crear les condicions necessàries per avançar en el desplegament de projectes integrats.
També s’impulsaran projectes innovadors d’atenció integrada orientats al redisseny organitzatiu, assistencial i tecnològic, en el marc dels diferents fons provinents de la Unió Europea i d’altres administracions públiques.
L’acord aprovat ahir dona compliment al protocol signat el 16/01/2023 entre el Departament de Salut, el Departament de Drets Socials, l’Ajuntament de Barcelona, l’Associació Catalana de Municipis, la Federació de Municipis de Catalunya i les Diputacions de Barcelona, Tarragona, Girona i Lleida, per tal d’incorporar el món local al desplegament territorial de l’atenció integrada social i sanitària. També s’incorporaran a l’espai de cogovernança les entitats proveïdores socials i sanitàries.
eib participa de manera activa en l’elaboració del model d’atenció integrada social i sanitària a l’entorn domiciliari, el qual vol promoure el domicili com el lloc natural d’atenció de les persones i dels i les cuidadores, d’acord amb les seves necessitats, valors i preferències.