El Departament de Drets Socials presenta la planificació territorial dels serveis socials especialitzats
El conseller de Drets Socials, Carles Campuzano i Canadés, i la consellera de Territori, Ester Capella i Farré, van presentar el passat 21 de juny, la jornada sobre planificació territorial dels serveis socials especialitzats d’atenció residencial i diürna a Catalunya (2030-2040).
En el marc d’aquesta trobada, el Govern va presentar dos projectes estratègics: la planificació territorial dels serveis socials especialitzats i la iniciativa d’habitatges amb serveis per a gent gran. Es tracta de programes que tenen per objectiu oferir una resposta adequada al repte demogràfic de l’envelliment, a l’increment de les necessitats de cures o a l’emancipació del jovent.
Els consellers han detallat l’aposta conjunta dels Departaments d’impulsar arreu del territori un nou model d’habitatges amb serveis per a gent gran. Aquesta iniciativa es basa en la construcció d’allotjaments per a persones grans que posin els seus pisos, menys adequats a les seves necessitats de suport, a disposició d’una borsa de lloguers garantits per a joves o d’altres col·lectius.
Aquest model d’allotjaments posa les persones grans al centre i, al mateix temps, està pensat per ser sostenible econòmicament i gestionat en col·laboració amb els ens locals i el tercer sector. L’ens local ha d’aportar el sòl, el Govern la inversió, les persones grans poden optar a un habitatge que s’acomodi millor a les seves necessitats i obtenir un lloguer garantit per finançar-lo, els operadors del sector social en faran la gestió i les persones joves disposaran de més mercat de lloguer.
D’altra banda, la gestió dels nous equipaments és una oportunitat per fer la transició d’un model de proveïdors de recursos concrets cap a un model de plataforma de serveis que treballa en tot el contínuum entre el domicili, l’entorn i l’allotjament.
La jornada ha comptat també amb ponències del secretari general de Drets Socials, Oriol Amorós i March; el secretari de Territori, Urbanisme i Agenda Urbana, Francesc Sutrias i Grau; el secretari d’Afers Socials i Famílies, Lluís Torrens i Mèlich, i el comissionat especial per a l’economia social del Ministeri de Treball i Economia Social, Víctor Meseguer Sánchez.
Durant la jornada també s’ha presentat la planificació de serveis socials especialitzats 2030-2040, que ha dut a terme Drets Socials per dissenyar la creació de places d’atenció a gent gran, persones amb discapacitat, persones amb problemes de salut mental, les drogoaddiccions i persones amb VIH-Sida. L’objectiu de l’estudi és que l’any 2040 tothom que formi part d’algun d’aquests grups estigui atès per la Generalitat de Catalunya.
Drets Socials ha elaborat per primer cop una planificació territorial dels serveis residencials i d’atenció diürna a llarg termini, amb horitzó 2030 i 2040. El secretari d’Afers Socials i Famílies, Lluís Torrens i Mèlich, ha estat l’encarregat de presentar aquest document, que respon a un dels principals compromisos que va assumir l’equip del conseller Campuzano durant aquesta legislatura. Es tracta d’un punt de partida que es compartirà amb els agents del sistema de protecció social.
Pel que fa a col·lectius, les projeccions demogràfiques apunten que caldrà crear gairebé 35.000 places per a gent gran, entre centres residencials i d’atenció diürna, fins arribar a les 87.000 places amb finançament públic. També s’estima que caldrà incrementar en més de 8.000 les places en recursos d’atenció a persones amb discapacitat fins assolir les 27.000 places. La planificació preveu sumar 2.600 places en l’àmbit de la salut mental, 650 per drogoaddiccions i unes 250 per atendre persones amb VIH-Sida amb necessitats socials.
La planificació a llarg termini és el punt de partida per establir un marc de referència que ajudi a orientar les polítiques del Govern, així com a prioritzar les inversions en aquest àmbit, tant les que faci la Generalitat, com els ens locals, el tercer sector o la resta d’agents que conformen el sistema català de protecció social. L’informe persegueix també igualar les ràtios de cobertura entre serveis i eliminar les diferències entre vegueries o àrees bàsiques de serveis socials pel que fa a l’atenció de gent gran, persones amb discapacitat o malaltia mental.
Per primer cop també s’han calculat les necessitats tenint en consideració les llistes d’accés a aquests recursos. En aquest sentit, la planificació fins a 2030 s’ha fet pensant en eixugar les llistes d’espera actuals i futures.
Gravació de la jornada: Jornada sobre la planificació territorial i nous habitatges amb serveis (youtube.com)