Barnahus, un servei d’atenció a infants i adolescents víctimes d’abusos sexuals
Barnahus (casa dels infants, en islandès), és un projecte pioner, tant a Catalunya com a Espanya, que pretén evitar la revictimització dels infants i joves que han patit abusos sexuals, així com prevenir i detectar agressions sexuals a menors d’edat.
Es tracta d’una unitat integrada que funciona les 24h i els 365 dies de l’any i està formada per un equip pluridisciplinari format en l’atenció a infants i adolescents que han patit violència sexual.
Barnahus posa la víctima d’abusos sexuals al centre, tot treballant en un únic espai tots els serveis d’atenció que necessita. D’aquesta manera, l’infant o adolescent només ha d’explicar una sola vegada els abusos que ha patit, a un únic professional que s’encarrega exclusivament del seu desenvolupament i recuperació.
El centre té l’aspecte d’una llar, perquè els infants i les seves famílies el reconeguin com un espai amigable que proporciona seguretat i confiança. Aquest entorn agradable evita que es reobrin les ferides i en facilita la recuperació.
El projecte, promogut per l’entitat Save The Children, implica cinc departaments del Govern de Catalunya. El principal impulsor n’és el Departament de Drets Socials —mitjançant la Direcció General de l’Atenció a la Infància i l’Adolescència—, però en coordinació amb Salut, Educació, Justícia i Interior.
Barnahus es va iniciar com a projecte pilot l’any 2020 a Tarragona, amb la voluntat d’estendre’s per tot el territori, i recentment ha obert les seves portes a Manresa.