Aprovació del Projecte de llei de l’Agència d’Atenció Integrada Social i Sanitària
Ahir, 9 de gener, el Govern de la Generalitat de Catalunya va donar llum verda al Projecte de llei de l’Agència d’Atenció Integrada Social i Sanitària (AGAISS), impulsat pels Departaments de Salut i de Drets Socials i amb la col·laboració dels ens locals.
Ara es portarà al Parlament per a la seva aprovació definitiva.
L’AGAISS és l’instrument que ha de permetre dur a terme totes les línies estratègiques d’atenció integrada social i sanitària de Catalunya. Coordinarà els departaments i actors que hi intervenen i en gestionarà els recursos.
Té com a màxima prioritat la cura i l’atenció a les persones en l’entorn domiciliari i comunitari, a fi d’afavorir que puguin desenvolupar, durant el màxim de temps possible, el seu projecte de vida a casa. Això implica potenciar l’atenció domiciliària integrada social i sanitària, els serveis i els suports comunitaris, i promoure i prevenir l’autonomia de les persones.
Una altra de les prioritats de l’Agència és garantir que, en el cas de les persones que requereixen un ingrés a centres residencials, l’atenció sanitària la presti el sistema públic de salut, a fi d’oferir, juntament amb la xarxa de serveis socials públics, una atenció integrada que es fonamenti en els drets, que doni resposta a les necessitats d’atenció, a les preferències i al projecte de vida de les persones.
Les persones que es beneficiaran de la creació de l’Agència, que també ha d’incorporar la perspectiva de gènere, seran les que tenen necessitats socials i sanitàries concurrents, especialment les persones grans, amb discapacitat, amb problemes de salut mental o addiccions i, en general, totes les que tenen necessitats complexes d’atenció o necessitats d’atenció pal·liativa, així com del seu entorn cuidador.
Així doncs, l’AGAISS ha d’assolir els següents objectius:
- Possibilitar la màxima coordinació i col·laboració de les actuacions dels i les professionals, de les organitzacions dels serveis socials i dels serveis sanitaris.
- Potenciar l’autonomia de les persones i millorar-ne els resultats de salut i benestar personal.
- Millorar l’eficiència i la sostenibilitat del sistema sanitari i de serveis socials.
- Millorar l’atenció de les persones i les seves famílies.
- Millorar l’experiència dels i les professionals en la prestació de l’atenció.
El Govern ha recalcat que ha estat un procés molt participatiu. El CSC va transmetre-li les seves aportacions per a la seva incorporació a l’avantprojecte, algunes de les quals han estat contemplades en la nova versió.
Text de la llei que anirà a tràmit parlamentari: