Aprovat un nou Decret llei per a les persones amb dependència i persones amb discapacitat
El Govern ha aprovat la transformació i el reforç en les prestacions econòmiques vinculades (PEV), una ajuda econòmica que perceben les persones amb dependència per contribuir al pagament d’una plaça residencial en centres acreditats quan no poden accedir a una plaça amb finançament públic de la Generalitat. Fins ara, l’import màxim que rebien les persones beneficiàries d’una PEV era de 747 euros mensuals; amb l’increment, es podran percebre fins a 1.239 euros, fet que suposa gairebé 500 euros mensuals més. Així, si es pren el preu de referència d’una plaça residencial (2.002 euros/mes) el nou import màxim de la prestació permetrà cobrir prop del 62% del cost d’una plaça, en comptes del 37,2% que suposava fins ara. D’aquesta manera, es facilita l’accés a les places residencials al conjunt de la població, especialment a aquelles persones amb rendes més baixes per a les quals l’antiga prestació no era suficient per poder accedir a una plaça de residència de gent gran perquè no podien afrontar-ne el copagament.
A més, l’Executiu ha fixat també millores de la prestació mínima que pot percebre una persona usuària de residència que ocupi una plaça PEV (el càlcul ve determinat en funció de la renda de cada persona). En aquest sentit, el govern espanyol va establir enguany un mínim de 150 i 200 euros per a persones valorades amb un grau II o III; a Catalunya aquests imports s’ampliaran fins als 200 i 250 euros mensuals.
El Departament de Drets Socials preveu que el nombre de persones beneficiàries d’una PEV incrementarà i passarà de les 11.377 persones que en gaudien el setembre de 2023 a més de 16.300 persones que ho podrien fer l’any vinent, un 43% més que actualment. Així, es podria reduir en prop de 5.000 persones la llista d’accés a una plaça de residència per a gent gran, ja que podrien entrar-hi amb la PEV que els podria arribar a sufragar fins al 62% del cost de la plaça.
El Decret llei aprovat avui també inclou canvis normatius que facilitin l’accés als centres d’atenció especialitzada a les persones amb discapacitat. En aquest sentit, s’ha acordat suprimir el copagament en els serveis de centre de dia per a persones amb discapacitat intel·lectual o física.
Aquesta mesura es fa necessària perquè les persones beneficiàries d’aquests recursos, amb un grau de dependència elevat, gaudeixen en molts casos de complements que acaben repercutint en l’import en concepte de copagament, fins i tot en els casos de famílies amb renda baixa. La gratuïtat d’aquests serveis d’atenció diürna permetrà a aquestes persones i a les seves famílies disposar de més recursos per mantenir una atenció al domicili correcta, i d’aquesta manera retardar al màxim la seva institucionalització.
El cost de referència dels serveis de centre de dia per a persones amb discapacitat intel·lectual o física fixat a la cartera de serveis socials és avui de 740 euros al mes. La supressió del copagament per part de les famílies implicarà que el Departament de Drets Socials destini al pressupost de 2024 una partida extra de més de 500.000 euros per assumir-ne el cost.