El Departament d’Educació presenta 5 mesures contra l’assetjament escolar
Educació, en col·laboració amb organitzacions com Unicef o Save the Children, va celebrar la jornada “Obrim els ulls davant l’assetjament escolar”, dirigida a centres educatius i a professionals de la Inspecció Educativa.
El Departament va presentar cinc mesures per liderar un canvi de paradigma en la lluita contra l’assetjament escolar. Aquestes, s’aplicaran a partir del curs vinent amb l’objectiu de promoure una nova mirada respecte al bullying als centres educatius.
Les 5 mesures són les següents:
- El Departament d’Educació multiplicarà per 10 els recursos dedicats als dos programes que disposa de sensibilització envers l’assetjament: el programa de prevenció #aquíproubullying i l’Enfocament Restauratiu Global, i garantirà que tots els centres hagin fet formació en prevenció de l’assetjament els pròxims dos cursos. Educació impulsarà aquests dos programes amb recursos específics i eines formatives. Per un centre, adscriure’s a aquests programes representa una feina i un compromís de 3 anys per acabar canviant la cultura de centre en relació a l’assetjament. La inversió passa de 150.000 euros a 1,5 milions el proper curs.
- S’implantarà, a partir del curs vinent, la figura del/la coordinador/a de coeducació, convivència i benestar a totes les escoles i instituts de Catalunya. Un docent del centre rebrà formació del Departament d’Educació i la seva tasca serà la de coordinar en matèria de convivència, coeducació i benestar/malestar de l’alumnat. Aquesta figura està prevista en la LOPIVI (Ley Integral de Protección a la Infancia y la Adolescencia frente a la Violencia).
- Al marge de la participació dels centres als dos programes específics sobre assetjament, tot l’alumnat de 1r d’ESO durà a terme una formació de sensibilització sobre l’assetjament, que organitzarà el Departament. A més, dins del pla Les escoles lliures de violències, cada centre haurà de tenir referents de convivència entre l’alumnat, una figura essencial per combatre l’assetjament entre iguals.
- Unificació dels protocols d’assetjament. En cas de produir-se una situació d’assetjament en un centre educatiu, el Departament té, a l’abast de tots els centres, diversos protocols on s’estableix quin és el circuit d’actuació. Educació unificarà en un únic protocol els 4 existents: Assetjament i Ciberassetjament, Violència masclista, Odi i discriminació, i LGBTI. D’aquesta manera, quan calgui activar un protocol, consultar-ne els circuits d’intervenció o conèixer els recursos existents, els i les professionals disposaran d’un únic marc comú que els facilitarà i agilitzarà la feina. Per tant, els centres ja no hauran de diagnosticar quin és el protocol adient per a cada circumstància, atès que serà el mateix document que ho tipificarà.
- Implantació del REVA (Registre de Violències contra l’Alumnat). És una base de dades de nova creació que permetrà sistematitzar el registre de les situacions de violència que viu l’alumnat.