El CSC assisteix a la presentació dels materials antiestigma per a administracions locals
La directora de l’Àrea Associativa del Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC), Palmira Borràs, va assistir a la presentació dels materials antiestigma per a administracions locals, que es va celebrar el passat 16 de desembre al Palau de la Generalitat. Borràs hi va assistir en representació del CSC i també com a membre de la Junta Directiva d’Obertament, entitat que ha elaborat els recuros presentats. Obertament és l’aliança catalana de lluita contra l’estigma formada per les principals entitats de segon nivell de la salut mental a Catalunya, entre les quals el CSC, i gràcies a l’impuls de la Direcció del Pacte Nacional per la Salut Mental de la Generalitat de Catalunya.
La consellera de Presidència, Laura Vilagrà, va agrair la tasca d’Obertament en la lluita antiestigma respecte a les malalties mentals i va afirmar que és “prioritari i té una aplicació interdepartamental”. La consellera també va recordar que “la clau per fer-ho és la cooperació i entesa entre administracions, institucions sanitàries, professionals, entitats i món local per avançar vers una societat lliure d’estigma en salut mental”. “Les dades, dia a dia, corroboren l’emergència sanitària en salut mental”, va assegurar Vilagrà i per això “ens cal actuar plegats i des de tots els àmbits”. Per la seva part, la presidenta d’Obertament, Àngels Bardají, va explicar que “l’estigma és el principal impediment per tenir una vida plena a les persones amb trastorns de salut mental”.
Els recursos de lluita contra l’estigma presentats es poden classificar en dos grans grups, segons si estan dissenyats per ser aplicats directament pels ens locals, o perquè els ens locals els puguin posar a disposició de les entitats de salut mental i de les taules locals de salut mental que tenen al seu territori. Els recursos que apliquen directament els ens locals són la Guia de Plans Locals Antiestigma, que orienta a les administracions locals en el disseny de plans locals antiestigma; la Guia per a la promoció de la salut mental sense estigmes als ens locals, per abordar la temàtica de la salut mental entre els treballadors dels ens locals; la Guia antiestigma per a professionals d’atenció al públic; i la Guia de comunicació antiestigma per a ens locals, adreçada als tècnics de comunicació.
L’acte de presentació també va comptar amb la presència del delegat del govern a l’Alt Pirineu i Aran, Josep Castells; del secretari de Governs Locals i Relacions amb l’Aran, David Rodríguez; del director general d’Administració Local, Bernat Valls, i de la directora del Pacte Nacional de Salut Mental, Magda Casamitjana.
Alguns dels materials antiestigma presentats són: