Aprovat el Pacte Nacional de Salut Mental
Ahir, el Govern va aprovar el Pacte Nacional de Salut Mental (PNSM) i la creació del programa per al seu desenvolupament. Es tracta d’una estratègia de país, que va començar ara fa tres anys i en la qual s’hi han implicat més d’un centenar d’organismes i institucions, que pretén canviar l’enfocament i tractament de la salut mental a Catalunya.
El Programa i la Taula del Pacte Nacional de Salut Mental, constituïda el 14 de juny de 2022 i formada per una àmplia representació del sector de la salut mental i l’Administració, han estat els òrgans encarregats de l’elaboració del PNSM. Durant tres anys, s’han encarregat d’analitzar la situació de la salut mental a Catalunya i de teixir una nova estratègia.
El nou model que proposa el PNSM és un model propi basat en la prevenció, atenció i recuperació biopsicosocial que té en compte els diversos factors (biològics, psicològics i socials) que influeixen en el benestar d’una persona, garantint en tot moment els drets de les persones. Proposa un salt endavant per deixar de tractar les persones afectades amb un problema de salut mental com a pacients per convertir-les en part activa de tot el procés i fer possible una veritable integració a la societat. Tots aquests canvis aniran acompanyats d’una millora de la coordinació entre tots els agents implicats, des de les administracions fins a les entitats especialitzades i les associacions de familiars.
El document de consens que es va validar durant la trobada de la Taula del Pacte de Salut Mental el passat 5 de juliol de 2024 compta amb sis línies estratègiques, vint-i-cinc objectius estratègics i vuitanta-nou objectius operatius.
Les línies estratègiques són les següents:
- Participació i empoderament de la persona que pateix un problema de salut mental.
- Protecció i promoció del benestar emocional en totes les edats de la vida i transicions de la persona. Contribució del sector de la salut mental a la gestió i l’abordatge de l’impacte dels determinants estructurals i socials que afecten la salut mental i el benestar emocional.
- Prestació d’uns serveis de salut mental equitatius, accessibles i de qualitat.
- Serveis integrals, integrats, multisectorials i adaptables en entorns comunitaris i amb una oferta o cartera de serveis que doni resposta a les necessitats de forma efectiva i eficient.
- Lideratge i governança eficaços en l’àmbit de la salut mental. Finançament.
- Enfortiment dels sistemes d’informació, les dades científiques, la innovació i la recerca sobre la salut mental. Orientació al futur.
El Pacte Nacional de Salut Mental compta amb el vistiplau de l’Organització Mundial de la Salut, amb qui el Govern de la Generalitat va signar un conveni de col·laboració per implementar la iniciativa Quality Rights a Catalunya, que té per objectiu la millora de la qualitat de l’atenció en els serveis de salut mental i la promoció dels drets humans de les persones amb condicions de salut mental i discapacitat psicosocial, cognitiva o intel·lectual. Amb aquest acord, Catalunya esdevé referent a Europa en la implementació dels drets a les persones amb problemàtica de salut mental a totes les polítiques.
A Catalunya, 1,2 milions de persones té un trastorn mental. D’aquests, el 24% de més de quinze anys declara tenir malestar emocional, mentre que un 7,4% de la població de quatre a catorze anys reconeix patir un problema relacionat amb la salut mental. Segons l’Organització Mundial de la Salut, una de cada quatre persones al món patirà un problema de salut mental al llarg de la seva vida.