S’agilitza el tràmit de valoració de la dependència
A partir d’ara, gràcies a la interconnexió dels sistemes d’informació social i sanitari, i a uns microvisors que han creat els departaments de Salut i Drets Socials i Inclusió, les persones que sol·licitin una valoració de dependència ja no hauran de desplaçar-se fins el seu centre d’atenció primària de salut per demanar l’informe mèdic que s’ha d’adjuntar a la sol·licitud, sinó que els equips de valoració de la dependència, que són qui la tramiten, tindran accés a aquestes dades del sistema públic de salut.
El microvisor salut+social permet que els i les professionals dels serveis socials puguin consultar informació rellevant de l’historial clínic orientada a millorar l’atenció a les ciutadania, i que els i les professionals sanitàries puguin consultar informació relativa a la dependència i la discapacitat, entre d’altres.
Es preveu que aquesta iniciativa, que s’emmarca en l’atenció social i sanitària, i la desburocratització de l’administració, redueixi els terminis tot garantint la traçabilitat i l’ús ètic de les dades.
Aquesta interconnexió dels sistemes d’informació mitjançant els microvisors es va posar en funcionament a les àrees bàsiques de serveis socials i de salut en un primer moment. Ara també podran visualitzar el microvisor salut + social els i les professionals dels serveis de valoració de dependència.
Aquest és un gran salt qualitatiu, en primer lloc, per a la ciutadania, que s’estalviarà el tràmit d’una visita per sol·licitar a l’equip d’atenció primària de salut el document amb la seva informació clínica, així com el procés de digitalització (escaneig) de la documentació. En segon lloc, per als i les professionals d’atenció primària de salut, que podran dedicar el temps destinat a aquesta tasca burocràtica a activitats de més valor. I en tercer lloc, per als i les professionals dels equips de valoració de la dependència, que tindran un accés més àgil a la informació i s’estalviaran la manipulació de documentació en paper.
És una millora que es traduirà en una reducció dels terminis i que beneficia un gran nombre de persones, ja que els equips de valoració de dependència atenen més de 130.000 sol·licituds anualment, entre primeres valoracions i revisions.
Una aposta que s’està materialitzant en diverses iniciatives: l’aprovació de la tramitació del projecte de llei de l’Agència d’Atenció Integrada Social i Sanitària de Catalunya; el desplegament de l’atenció integrada tant a les residències de gent gran com en l’entorn domiciliari, o la interconnexió dels sistemes social i de salut mitjançant microvisors.